Ανίχνευση προσεγγίσεων του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Η περίπτωση των Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

You are currently viewing Ανίχνευση προσεγγίσεων του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Η περίπτωση των Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Διδακτορική διατριβή

Ανίχνευση προσεγγίσεων του μαθήματος της Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Η περίπτωση των Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αρσινόη Γεωργοπούλου

Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Μουρίκη

Πάτρα, 2020

Εισαγωγικό κείμενο

Η διδασκαλία της Μουσικής Αγωγής, όπως άλλωστε και οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου, αποτελεί πρόκληση για τον/την εκπαιδευτικό καθώς οι απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι πολλές και ποικίλες. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι αναδεικνύει διάφορα ζητήματα τα οποία μπορούν, όχι μόνο να παρεμποδίσουν τον/την εκπαιδευτικό στο να διεξάγει ομαλά την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές, τόσο σε ό,τι αφορά την κατανόηση του διδακτικού αντικειμένου όσο και στην επαφή τους με την μουσική γενικότερα. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι να ανιχνεύσει τα ζητήματα αυτά και ταυτόχρονα να αναζητήσει τους τρόπους με τους οποίους διδάσκεται το μάθημα της Μουσικής Αγωγής αλλά και τον βαθμό εφαρμογής τους στην σύγχρονη σχολική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας. Για την διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήσαμε ποσοτική προσέγγιση μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, το οποίο απάντησαν 73 εκπαιδευτικοί Μουσικής και στη συνέχεια Περιγραφική και Επαγωγική στατιστική ανάλυση με το πρόγραμμα SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ανέδειξαν προβληματικές περιοχές, τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους ή που κάνουν χρήση οι εκπαιδευτικοί, όσο και στις εκτιμήσεις τους λόγω εσωτερικής διαφοροποίησης του κλάδου, με παράλληλη την ανάγκη τους για επιμορφωτικές διαδικασίες και αναδιάρθρωση των σχολικών εγχειριδίων.

Διαβάστε περισσότερα …

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 41

Αφήστε μια απάντηση