Ludwig van Beethoven – 5η Συμφωνία

You are currently viewing Ludwig van Beethoven – 5η Συμφωνία

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (17 Δεκεμβρίου 1770 – 26 Μαρτίου 1827) ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας της κλασικής μουσικής. Πρόκειται για την κυριότερη φιγούρα της μετάβασης της μουσικής από την κλασική εποχή στο ρομαντισμό, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών.

2020 – “Μπετόβεν: 250 χρόνια”

H 5η Συμφωνία σε Ντο ελάσσονα Op. 67, αποκαλούμενη και Συμφωνία της Μοίρας, είναι η πιο διάσημη από τις συμφωνίες του και ένα από τα δημοφιλέστερα και συχνότερα παιγμένα έργα της κλασικής μουσικής.

Συγκαταλέγεται στα έργα που είχαν πάντοτε την ικανότητα να ελκύουν τόσο τους φίλους της κλασικής μουσικής όσο και εκείνους που κατά τα άλλα δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό το είδος. Η δύναμη του ρυθμού της, που προβάλλει με ξεχωριστή σαφήνεια ήδη στο αρχικό μοτίβο σε unisono των εγχόρδων, είναι ένα από τα στοιχεία που την κάνουν τόσο επιβλητική.

Άκουσε το πρώτο μέρος της Συμφωνίας, εδώ, από τη Φαντασία του Ντίσνευ.

Παρακολούθησε τις εικόνες και ταξίδεψε στην έμπνευση των καλλιτεχνών που τις γέννησε με αφορμή τη μουσική. Είναι πραγματική πανδεσία!

Και μια διαφορετική πρόταση για να συνοδεύσεις οπτικά την ακρόασή σου.

 

Πάμε στη συναυλία;

Ολόκληρη η συμφωνία εδώ ανά μέρος

Η Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν με body percussion από εκατοντάδες μαθητές.

Η πανδημία COVID-19 εμπόδισε αυτή τη χορωδία να τραγουδήσει για αρκετό διάστημα, αλλά τα μέλη της βρήκαν έναν άλλο τρόπο να κάνουν μουσική. Οι μαθητές του σχολείου Saint-Michel-Garicoïts de Cambo, στην περιοχή των Βάσκων της νοτιοδυτικής Γαλλίας, έδωσαν μια εντυπωσιακή παράσταση της διάσημης Συμφωνίας Νο. 5 του Μπετόβεν. Χρησιμοποιώντας το σώμα τους οι 185 μαθητές μεταμορφώνουν την ορχηστρική κίνηση σε ένα επικό σώμα κρουστών. Τέλειο σε συγχρονισμό και δυναμισμό, ακούγεται υπέροχο. Το υλικό που τραβήχτηκε από το drone είναι απίστευτο.

Visits: 193

Αφήστε μια απάντηση