H Melodie Fenez Φτιάχνει Μουσική με τους Μυστικούς Ήχους των Φυτών

You are currently viewing H Melodie Fenez Φτιάχνει Μουσική με τους Μυστικούς Ήχους των Φυτών

Η Melodie Fenez είναι μα Γαλλίδα καλλιτέχνης που υποστηρίζει ότι έχει βρει τον τρόπο να χρησιμοποιεί τον ήχο που δημιουργούν τα φυτά και να τα μετατρέπει σε μουσική. Αρχικά, όταν άκουσα για αυτήν μου κίνησε το ενδιαφέρον και μου θύμισε τον Vaclav Halek, τον συνθέτη των μανιταριών, που απεβίωσε πρόσφατα. Τελικά πήγα στο σπίτι της στο Βερολίνο για να ακούσω τι έφτιαχνε.

Η Fenez άρχισε να συνδέει καλώδια με τα φύλλα των φυτών που υπήρχαν στο διαμέρισμά της, ενώ μου έδωσε να φορέσω ένα ζευγάρι ακουστικά που ήταν συνδεδεμένα με μια κονσόλα που είχε μπροστά της. Η κονσόλα ήταν ουσιαστικά ένα μεταποιημένο παιδικό παιχνίδι, γεμάτο εικόνες από ζώα της φάρμας. Αρχικά αναπαρήγαγε τους ήχους των ζώων, αλλά πλέον λειτουργεί ως ένα μέσο, μέσω του οποίου η Fenez «επικοινωνεί» με τα φυτά. Καθώς άρχισε να χρησιμοποιεί το παιχνίδι, απόκοσμοι ήχοι, σφυρίγματα και λυγμοί γεμίσαν τα αυτιά μου.
Μετά από την παράστασή της, μίλησα στην Fenez για να καταλάβω καλύτερα τι είχα ακούσει.

VICE: Αυτό που άκουσα ήταν εκπληκτικό. Από πού ήρθαν όλοι αυτοί οι ήχοι;

Melodie Fenez: Όλοι μας εκπέμπουμε μια συχνότητα. Αν συνδέσεις έναν ταλαντωτή με οτιδήποτε ζωντανό, τότε αυτό θα δημιουργήσει κάποιον ήχο. Αν έκανα κάποιες τρύπες στο σώμα μου και συνέδεα πάνω έναν ταλαντωτή, θα μετέτρεπε την συχνότητα που εκπέμπει το σώμα μου σε ήχο. Αυτό ακριβώς κάνω και με αυτά τα φυτά.

Τι εννοείς όταν λες πως οτιδήποτε ζωντανό έχει μια συχνότητα.

Κοίτα, τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με τον δικό τους κώδικα. Αυτόν χρησιμοποιώ για να φτιάξω τους ήχους μου.

Και οι ήχοι είναι διαφορετικοί ανάλογα με το φυτό;

Σωστά. Ο ιβίσκος για παράδειγμα έχει ένα περίπλοκο, βαθύ ήχο. Το spiderwort (ένα αμερικάνικο φυτό με μακριά, τριχώδη κοτσάνια) παράγει έναν πολύ ψηλό τόνο.

Όταν άκουσα τον ήχο να αλλάζει, αυτό σήμαινε ότι άλλαζες από φυτό σε φυτό για να δημιουργήσεις τις νότες;

Και να συνδυάσω ήχους, ναι. Αλλά είναι πολύ εύθραυστη διαδικασία. Ακόμα και το να αναπνεύσεις μπορεί να δημιουργήσει κάποιο είδος κίνησης που μπορεί να χαλάσει τον ήχο. Πρέπει να είμαι πολύ συγκεντρωμένη.

Τα φυτά αντιδρούν όταν τα παίζεις;

Σε κάποια φάση σταματούν να παράγουν ήχο και πρέπει να συνδεθώ με κάποιο άλλο φυτό.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Οι βασικοί εχθροί των φυτών είναι τα σκουλήκια και τα έντομα. Υποθέτω πως τα φυτά νομίζουν πως τα καλώδια είναι έντομα και στέλνουν οξέα για να απαλλαγούν από αυτά. Αυτά τα οξέα σταματούν την σύνδεση.

Διάβασα για ένα πείραμα, όπου ένας άνθρωπος μπήκε σε ένα δωμάτιο και κατέστρεψε ένα φυτό. Αργότερα, όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος επέστρεψε, τα υπόλοιπα φυτά δημιουργούσαν έναν κάτι σαν συναγερμό, που όμως εξέπεμπαν σε μια πολύ υψηλή συχνότητα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν.

Το διάβασα κι εγώ αυτό. Το φυτό μπορούσε να θυμηθεί ποιος του έκανε κακό. Όταν είχα διαβάσει για πρώτη φορά πως αντιδρούν τα φυτά όταν τους επιτίθενται, είχα σκεφτεί πως έτσι αντιδρώ κι εγώ σε παρόμοιες καταστάσεις. Μπορούσα να το καταλάβω. Για ένα διάστημα λοιπόν σταμάτησα να τα παίζω, αλλά μετά έμαθα πως οι ορμόνες που εκκρίνουν όταν δέχονται επίθεση τα βοηθάει να μεγαλώνουν. Μια ή δύο εβδομάδες αφού έχω παίξει ένα φυτό, αυτό ανθίζει σαν τρελό.

Νιώθεις ότι δημιουργείς σχέσεις με τα φυτά;

Εντελώς.

Πώς είναι αυτές οι σχέσεις;

Κοιτάω να δω αν είναι καλά. Βλέπω τι χρειάζονται. Κάποιο διψάει πολύ. Κάποιο είναι πολύ άγριο, αν δηλαδή το κόψεις και το βάλεις σε ένα ποτήρι νερό θα βγάλει ρίζες και θα μεγαλώσει. Είναι φτιαγμένο για να εισβάλει στον κόσμο. Δεν δημιουργεί λουλούδια μέχρι τη ημέρα που πεθαίνει. Όταν το κάνει αυτό, σημαίνει ότι δεν έχει πλέον κάτι να δώσει και είναι άχρηστο, πεθαίνει. Απλά δημιουργεί λουλούδια ώστε οι σπόροι του να συνεχίσουν να απλώνονται, να συνεχίσει την εισβολή του.

Έχουν προσωπικότητες δηλαδή.

Ναι, έχουν. Τους μιλάω.

Τι τους λες;

Τα ευχαριστώ όταν βγάζουν λουλούδια, τους ζητάω συγγνώμη όταν δεν είμαι καλή μαζί τους.

Ο τρόπος που μιλάς για τα φυτά, με κάνει και αισθάνομαι διαφορετικά απέναντί τους. Νιώθω πιο έντονη την παρουσία τους, τα βλέπω πλέον ως αυτόνομες προσωπικότητες μέσα στον χώρο.

Αυτό είναι τέλειο! Σε ευχαριστώ. Αυτό θέλω να επιτύχω. Για μένα είναι οι φίλοι μου. Ξέρεις πως είναι όταν έχεις έναν καλό φίλο που δεν χρειάζεται να μιλήσεις ή να αλληλεπιδράσεις; Απλά φτάνει που είσαι στον ίδιο χώρο. Κάπως έτσι είναι για μένα και τα αυτά τα φυτά.

Πηγή: vice.com

Views: 61

Αφήστε μια απάντηση