Smetana – Ο Μολδάβας

You are currently viewing Smetana – Ο Μολδάβας

SMETANA 1824 – 1884

Ο Μολδάβας είναι το δεύτερο μέρος του κύκλου των έξι συμφωνικών ποιημάτων με γενικό τίτλο «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ». Αφηγείται τη διαδρομή του ποταμού Μολδάβα καθώς διατρέχει τη Βοημική φύση.

Στην αρχή, ένα γρήγορο θέμα που παίζει το φλάουτο, περιγράφει δύο μικρές πηγές, από όπου πηγάζει ο ποταμός, να ξεχειλίζουν και να ενώνονται. Το κελάρυσμα παραλαμβάνεται από τα έγχορδα ενώ από πάνω ακούγεται μια συγκινητική, επικλητική μελωδία.
Καθώς ο ποταμός διασχίζει ένα δάσος, τα χάλκινα πνευστά, μιμούμενα το σάλπισμα των κυνηγετικών κόρνων, περιγράφουν ένα κυνήγι στη γειτονική εξοχή. 

ΕΝΑΣ ΓΑΜΗΛΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

Στη συνέχεια, η μουσική ξεσπάει σε μια πόλκα καθώς ο ποταμός περνάει από ένα σημείο όπου οι συνδαιτυμόνες χορεύουν σ’ ένα γάμο. Τα έγχορδα, παίζοντας απαλά, απεικονίζουν μια μυθολογική συντροφιά από νύμφες του νερού.

Ο Μολδάβας πλησιάζει στην Πράγα, την πρωτεύουσα. Κύμβαλα και  τύμπανα αντηχούν καθώς φτάνει στους καταρράχτες του Αγίου Ιωάννη, έξω απ’ τη πόλη. Το ποίημα καταλήγει θριαμβικά με την είσοδο του ποταμού στην πόλη, λίγο πριν ενωθεί με τον ποταμό Έλβα.

Bedřich Smetana: Má Vlast Moldau (Vltava) 

City of Prague Philharmonic Orchestra

Το τραγούδι του Μολδάβα

Μια μουσική γίνεται τραγούδι.

Με τη Μαρία Φαραντούρη σε στίχους Μπέρτολτ Μπρέχτ 

Bedřich Smetana’s 195th Birthday

Doodle της Google

Visits: 548

Αφήστε μια απάντηση