Οδηγός ακρόασης – Μάνος Χατζιδάκις – Προσωπογραφία της μητέρας μου (Το χαμόγελο της Τζοκόντας)

You are currently viewing Οδηγός ακρόασης – Μάνος Χατζιδάκις – Προσωπογραφία της μητέρας μου (Το χαμόγελο της Τζοκόντας)

Ο Μάνος Χατζιδάκις (Ξάνθη, 23 Οκτωβρίου 1925 – Αθήνα, 15 Ιουνίου 1994) ήταν κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, ποιητής, τραγουδοποιός, μαέστρος και πιανίστας. Είναι Βραβευμένος με Βραβείο Όσκαρ. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά.

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Το έργο, με τίτλο «10 τραγούδια για ορχήστρα στο ίδιο κλίμα», προοριζόταν για τη φωνή της Ζακλίν Ντανό, γράφηκε στο Παρίσι το 1962 αλλά ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, και μάλιστα σε παραγωγή του μεγάλου Κουίνσι Τζόουνς.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ από τη Fontana με 12 ορχηστρικά μέρη και τίτλο «Gioconda’s Smile», ενώ το 1965 εκδόθηκε στην Ελλάδα με τίτλο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και υπότιτλο «10 τραγούδια για ορχήστρα».

«Αν το κάθε τραγούδι είχε στίχους», γράφει ποιητικά ο Μάνος Χατζιδάκις στο κείμενο που συνοδεύει το έργο, «θα ‘λεγε περίπου αυτά:

Προσωπογραφία της μητέρας μου

Η μητέρα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και μ’ αγαπάει. Θα ‘θελε να ‘χε σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή που μ’ έχει αντίκρυ και με κοιτάζει. Γνωρίζω εκείνη τη στιγμή καλά, μα δεν μπορώ, ούτε μπορεί να τη σταματήσει. Κι έτσι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας, ευγενική και τρυφερή να καρτεράει μια δυο στιγμές που πέρασαν, μια δυο στιγμές που έζησα μοναδικά για κείνη.

Προσωπογραφία της μητέρας μου

Ακούστε το ηχητικό αρχείο εδώ, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ακούσετε το ενσωματωμένο στον Οδηγό Ακρόασης.

Εδώ ο οδηγός ακρόασης σε πλήρη οθόνη

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 451

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 2 Comments

  1. Γεωργια Τσερπε

    Εξαιρετικές οι αναρτησεις σας. ΠΟΛΎ χρήσιμη και ωφέλιμη δουλειά για το σχολείο. Σας ειχαμε ανακαλύψει οταν γράφαμε το πρόγραμμα σπουδών για το δημοτικό και το επιμορφωτικό υλικό για το δημοτικό. (2021-22)

    1. admin

      Ευχαριστώ πολύ Γεωργία για τα καλά σου λόγια.