Οδηγός Ακρόασης – Yann Tiersen – La Valse d’ Amélie (Μελωδία και Παραλλαγές)

You are currently viewing Οδηγός Ακρόασης – Yann Tiersen – La Valse d’ Amélie (Μελωδία και Παραλλαγές)

Το ταξίδι μιας μελωδίας ή αλλιώς “Μια μικρή διανοητική περιπέτεια” …

Το Βαλς της Αμελί

Μια μελωδία γεννιέται στο μυαλό του συνθέτη και αρχίζει να ξεδιπλώνει το ταξίδι της μέχρι την επιστροφή της στο … σπίτι.

Στην αρχή, ξεκινάει διστακτική και φοβισμένη. Όταν όμως, αποκτάει αυτοπεποίθηση και πατάει γερά στα πόδια της, ξεκινούν και οι περιπέτειές της. Στο ταξίδι της θα ζήσει ήρεμες και έντονες στιγμές, όλες τους όμως, μοναδικές και όμορφες. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα που, μερικές φορές, φαίνεται σαν να μην θέλει να τελειώσουν ποτέ… Σαν να μην ξέρει ότι, πάντα, όλα τελειώνουν κάποια στιγμή!

Κι έτσι ακριβώς συμβαίνει! Όταν τελειώνει το ταξίδι της (Άραγε, αυτή το αποφάσισε ή συνέβη κάτι άλλο;), επιστρέφει σπίτι με εμφανή την αρχική της μελαγχολία.

—————————————————————

Φυσικά, όλα αυτά που έγραψα είναι ψέμματα ή καλύτερα, δεν είναι ακριβώς η αλήθεια. Δεν μπορώ να σας αποδείξω ότι γι’ αυτό το λόγο γράφτηκε η συγκεκριμένη μουσική. Είναι, απλά, κάποιες σκέψεις που μου γεννήθηκαν ακούγοντας τη συγκεκριμένη μελωδία. Αυτό, μόνο, είναι η αλήθεια.

Η μουσική, όμως, δεν υπάρχει στη ζωή μας για να μας αποδεικνύει κάτι.

Ως μορφή τέχνης, κινητοποιεί τις αισθήσεις μας και τη φαντασία μας και μας βοηθάει να νιώσουμε τα πράγματα μέσα από τον δικό της κόσμο, όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά. Μας προσφέρει διανοητικές εμπειρίες και ευκαιρίες έκφρασης των συναισθημάτων μας που τίποτα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να μας τα προσφέρει μ’ αυτόν τον τρόπο.

Και για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσουμε το … σωστό play …

(Φυσικά, αν έχουμε περισσότερες γνώσεις για τη μουσική, η εμπειρία μας θα είναι πολύ πιο πλούσια και σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά, αυτό είναι κάτι που θα έρθει με τον καιρό …)

Παρακάτω δες ένα βιντεάκι που σου δίνει κάποιες πληροφορίες για το τι είναι μελωδία και στη συνέχεια άκουσε το Βαλς της Αμελί του Yann Tiersen (La Valse d’ Amélie) από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία.

Καλό διανοητικό σου ταξίδι!

(Οι περιπέτειες της μελωδίας που ανάφερα παραπάνω ονομάζονται παραλλαγές και είναι πολύ σημαντικές στη μουσική γιατί δίνουν την ευκαιρία σε μια μελωδία, ένα θέμα, να ακουστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μουσικής αλλά, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, έτσι ώστε να κρατάει πάντα το ενδιαφέρον του ακροατή.)

Yann Tiersen – La Valse d’ Amélie (Piano Version)

Αμελί είναι γαλλική ρομαντική κομεντί παραγωγής 2001 σε σκηνοθεσία Ζαν-Πιερ Ζενέ και σε σενάριο του ίδιου μαζί με τον Γκιγιόμ Λοράν. Τη μουσική έγραψε ο Γιαν Τιρσέν και πρωταγωνιστεί η Οντρέ Τοτού.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ντροπαλής σερβιτόρας που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο, ενώ παλεύει με τη δική της απομόνωση.

Η Αμελί Πουλέν είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά. Ο πατέρας της Ραφαέλ, ένας πρώην στρατιωτικός γιατρός, πιστεύει ότι πάσχει από υπέρταση λόγω του γρήγορου ρυθμού της καρδιάς της. Αυτό όμως συμβαίνει κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τον πατέρα της, καθώς η μόνη φορά που την αγγίζει είναι όταν την εξετάζει. Η μητέρα της, Αμαντίν πεθαίνει όταν η Αμελί είναι μόλις 6 ετών. Από τότε ο πατέρας της αποτραβιέται ακόμα περισσότερο και αφιερώνει τη ζωή του στο να φτιάξει στον κήπο του ένα μάλλον εκκεντρικό μνημείο για την Αμαντίν. Ακόμα πιο μόνη η Αμελί, αναπτύσσει μια παράξενη φαντασία.

Οδηγός Ακρόασης – Yann Tiersen – La Valse d’ Amélie (Μελωδία και Παραλλαγές)

Σύνδεσμος προς το αντικείμενο σε περίπτωση που δεν λειτουργεί το βίντεο.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Visits: 491

Αφήστε μια απάντηση