Κλασικισμός

You are currently viewing Κλασικισμός
The Music Lesson - Jean-Honoré Fragonard - 1769

Κλασικισμός: 1750 – 1827 (Θάνατος Μπετόβεν)

Ντοκιμαντερ ΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟΣ

Μορφές, Μουσικά είδη

  • Φωνητική Mουσική: Τραγούδι, όπερα, λειτουργία
  • Oργανική Mουσική: συμφωνία, κοντσέρτο, σονάτα, κουαρτέτο εγχόρδων, μουσική δωματίου
  • Μουσικό Σύστημα: Τονικότητα (Μείζων και Ελάσσων τρόπος)

Ο όρος αναφέρεται στο ύφος και στην εποχή των τριών μεγάλων Βιεννέζων δασκάλων: Χάυδν 1732 – 1809, Μότσαρτ 1756 – 1791, Μπετόβεν 1770 – 1827.
Η ονομασία αποδόθηκε μετά το θάνατο του Beethoven, λόγω της τελειότητας στη γραφή, του υψηλού ανθρωπιστικού περιεχομένου και ιδιαίτερα στη μουσική του Mozart, του ιδεώδους της ομορφιάς.
Το κλασικό γενικότερα έχει την έννοια του υποδειγματικού, γνήσιου, όμορφου, του πλήρους μέτρου και αρμονίας και παράλληλα απλού και κατανοητού. Το συναίσθημα και η λογική, το περιεχόμενο και η μορφή βρίσκονται σε ισορροπία μέσα στο πλαίσιο του έργου τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό.
Ο δημιουργικός άνθρωπος, ο καλλιτέχνης, δημιουργεί ως μέρος της φύσης. Ο μουσικός το κάνει αυτό είτε άμεσα, μιμούμενος ήχους της φύσης (προγραμματική μουσική) είτε έμμεσα, αντιγράφοντας τη δημιουργική αρχή της φύσης (απόλυτη μουσική)
Η μουσική αποφεύγει να γίνει μια εξειδικευμένη τέχνη, αποκλειστικά για γνώστες, αλλά ανυψώνεται – μαζί της και ο άνθρωπος – σε ένα ανώτερο επίπεδο, όπου συνυπάρχουν υψηλό διανοητικό και ηθικό περιεχόμενο.
Ανάπτυξη της οργανικής μουσικής και ανάδειξή της σε αυθύπαρκτη και ολοκληρωμένη τέχνη (Φόρμα σονάτας). Δημιουργία μουσικής ως οικουμενικής γλώσσας της ανθρωπότητας.

– Κλασικισμός – Παρουσίαση 1

Gluck – C. Ph. E. bach – Haydn

– Κλασικισμός (Παρουσίαση 2) – Μότσαρτ

– Κλασικισμός (Παρουσίαση 3) – Μπετόβεν

Τι σημαίνει Κλασική Μουσική;

Οι κυριότεροι συνθέτες του Κλασικισμού

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 894

Αφήστε μια απάντηση