Τι μουσική προτιμούν να ακούν οι σκύλοι;

You are currently viewing Τι μουσική προτιμούν να ακούν οι σκύλοι;

Τι μουσική προτιμούν να ακούν οι σκύλοι;

Πηγή: SpeedyNews

Οι σκύλοι αγαπούν να ακούν μουσική και μάλιστα έχουν και τις δικές τους προσωπικές προτιμήσεις. Ωστόσο -σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει- η πλειοψηφία των σκύλων φαίνεται να προτιμά το reggae και το soft rock είδος.

Οι σκύλοι, αν και γεννιούνται κωφοί, μέχρι τις τρεις πρώτες εβδομάδες τους έχουν αναπτύξει πλήρως την ακουστική τους ικανότητα, η οποία μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ την ανθρώπινη. Έτσι, αξιοποιώντας την οξυμένη τους αυτή αίσθηση, διασκεδάζουν, χαλαρώνουν και απολαμβάνουν τη δική τους προσωπική στιγμή με την τέχνη της μουσικής.

Πώς καθορίζονται οι μουσικές προτιμήσεις των σκύλων;

Οι μουσικές προτιμήσεις των σκύλων καθορίζονται αρχικά από τη ράτσα και το φύλο τους. Παρομοίως, με την ανθρώπινη αντίδραση στα διάφορα είδη μουσικής, οι σκύλοι δείχνουν να προτιμούν αυτήν τη μουσική, ο τόνος της οποίας, βρίσκεται πιο κοντά στη χροιά της φωνής τους και στον ρυθμό της καρδιά τους.

Βέβαια, ανεξάρτητα από αυτό, ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της μουσικής προτίμησης των σκύλων, είναι ο κάτοχός τους. Τα αγαπήμενα αυτά κατοικίδια, που θέλουν πάντα να βλέπουν τον κάτοχό τους σε καλή διάθεση, δε γίνεται να μην επηρεάζονται από αυτούς τους παράγοντες, που το προκαλούν. Με άλλα λόγια, ένας σκύλος βλέποντας και ακούγοντας τη μουσική, που κάνει χαρούμενο τον κάτοχό του, χαίρεται και ο ίδιος, αναπτύσσοντας έτσι μια κλίση και προτίμηση στο συγεκριμένο είδος μουσικής.

Ωστόσο, ο γενικός κανόνας φαίνεται να είναι, ότι οι σκύλοι προτιμούν να ακούν μουσική, όταν θέλουν να χαλαρώσουν και γι’ αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα είδη, στα οποία αποκλίνει η πλειοψηφία τους.

Reggae, soft rock και κλασική η αγαπημένη μουσική των σκύλων

Αν και ο κάθε σκύλος αντιδρά διαφορετικά σε κάθε είδος μουσικής, η reggae, η soft rock και η κλασική μουσική είναι τα αγαπημένα είδη τους, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και της Σκωτσέζικης Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων (Scottish SPCA).

Αυτά τα τρία είδη, αποδείχθηκε ότι έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες στους σκύλους, καθώς μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεσή τους. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε ότι η heavy metal τα κάνει πιο επιθετικά και ανήσυχα, ενώ η pop τους περνάει σχεδόν αδιάφορη, χωρίς κάποια αξιοσημείωτη επίδραση.

Τι συμβαίνει στους σκύλους όταν ακούν μουσική;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η θετική επίδραση στη διάθεση και τη ψυχολογία και των σκύλων.

Βάλτε μουσική στον σκύλο σας -και αφού πετύχετε το είδος του- θα δείτε, ότι πολύ γρήγορα θα σταματήσει να γαυγίζει και να περιφέρεται, όσο θα ακούγεται η μουσική. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι να ξαπλώσει, πιο χαλαρωμένος από ποτέ!

Ωστόσο, άλλη μια παρατήρηση των ερευνών δείχνει, ότι η επίδραση της μουσικής στη διάθεση των σκύλων είναι βραχυχρόνια, καθώς μετά από ένα ορισμένο διάστημα έκθεσης ενός σκύλου σε μουσική, η χαλαρωτική της επίδραση εξασθενεί. Επομένως, κάτι άλλο που ενδείκνυται να δοκιμάσετε σ’ αυτή την περίπτωση, είναι μια μείξη διαφορετικών ειδών.

Spotify για σκύλους

Στις αρχές του 2020, η Σουηδική υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής Spotify, πρόσθεσε στις επιλογές της playlists και podcast ειδικά για σκύλους, που μένουν μόνοι τους στο σπίτι. Μάλιστα, εξειδίκευσε το μενού και για άλλα κατοικίδια, δίνοντας επιλογές και στους κατόχους γάτας, ιγκουάνα, χάμστερ και πτηνών.

Μένοντας πάλι σπίτι και έχοντας κατοικίδιο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να μοιραστούμε μαζί του μερικές στιγμές με καλή μουσική. Είτε μια playlist από το spotify, είτε το αγαπημένο μας τραγούδι, είναι αρκετό, για να κάνει πιο αρμονική την συνύπαρξη με το κατοικίδιο.

Μαρία Γαβριηλίδη

Views: 78

Αφήστε μια απάντηση