Πωλ Ντυκά – Ο Μαθητευόμενος Μάγος … με πολλή φαντασία …

You are currently viewing Πωλ Ντυκά – Ο Μαθητευόμενος Μάγος … με πολλή φαντασία …

Πωλ Ντυκά – Ο Μαθητευόμενος Μάγος

Ο Πωλ Ντυκά (Paul Abraham Dukas), γεννήθηκε το 1865 και πέθανε το 1935. Ήταν Γάλλος συνθέτης, μουσικοκριτικός και δάσκαλος. Άνθρωπος φιλομαθής, «εσωστρεφής» και πολύ ευαίσθητος, με έντονα αυτοκριτική διάθεση, εγκατέλειψε ή κατέστρεψε πολλές από τις συνθέσεις του.

Πωλ Ντυκά (Paul Abraham Dukas), 1865 – 1935

Το πιο γνωστό έργο του είναι, αναμφίβολα, το ευρηματικότατο ορχηστρικό κομμάτι Ο Μαθητευόμενος Μάγος (L’apprenti sorcier), η φήμη του οποίου έχει επισκιάσει τα άλλα σωζόμενα έργα του. Θεωρείται από τους λίγους συνθέτες της εποχής του με εξαιρετικές ενορχηστρωτικές ικανότητες.

Ο Μαθητευόμενος Μάγος (L’apprenti sorcier), σκέρτσο για ορχήστρα, είναι έργο του 1897 και βασίζεται στο ποίημα του Γκαίτε, «Der Zauberlehrling».

Μια δεκαετία μετά τη δημιουργία του Μίκι Μάους και ενώ τα πρώτα βαριά σύννεφα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου συγκεντρώνονταν στον ουρανό, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, θέλοντας να τονώσει την εικόνα του Μίκι και προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια, δημιούργησε την αρτιότερη, ίσως, παραγωγή μικρού μήκους στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, την ιστορία του «Μαθητευόμενου μάγου».

Ακόμα και το όνομα του μάγου στο συγκεκριμένο μικρού μήκους φιλμ είχε τη σημειολογία του. Τον ονόμασαν “Yen Sid” που είναι το όνομα “Disney” όταν διαβαστεί ανάποδα.

Είστε έτοιμοι για … μαγεία;

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Visits: 271

Αφήστε μια απάντηση