Elgar – Εμβατήρια Πομπής και Μεγαλοπρέπειας … με πολλή φαντασία!

You are currently viewing Elgar – Εμβατήρια Πομπής και Μεγαλοπρέπειας … με πολλή φαντασία!

Elgar – Εμβατήρια Πομπής και Μεγαλοπρέπειας … με πολλή φαντασία!

Ο Σερ Έντουαρντ Έλγκαρ (Sir Edward William Elgar 1857 – 1934) ήταν Άγγλος συνθέτης, πολλά έργα του οποίου ανήκουν στο βρετανικό και διεθνές κλασικό ορχηστρικό ρεπερτόριο. Μεταξύ των πιο γνωστών συνθέσεών του είναι οι Παραλλαγές Αίνιγμα, το Κοντσέρτο για βιολί, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο, και οι δύο συμφωνίες του. Συνέθεσε επίσης, χορωδιακά έργα, όπως το αριστουργηματικό Το Όνειρο του Γεροντίου, μουσική δωματίου και πολλά τραγούδια. Επίσης, είναι ο συνθέτης της πασίγνωστης μελωδίας Γη της Ελπίδας και της Δόξας (Land of Hope and Glory). Διορίστηκε Αρχιμουσικός του Βασιλιά (Master of King’s Music) το 1924.

Τα Εμβατήρια Πομπής και Μεγαλοπρέπειας είναι ορχηστρική σουίτα πέντε εμβατηρίων, που συνέθεσε ο Έλγκαρ από το 1901 έως το 1930. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι Pomp and Circumstance Military Marches, op. 39 και προέρχεται από τον παρακάτω στίχο της τραγωδίας του Σαίξπηρ Οθέλος (τρίτη πράξη, τρίτη σκηνή):

…Farewell the neighing steed and the shrill trump,
The spirit-stirring drum, th’ear-piercing fife,
The royal banner, and all quality,
Pride, pomp, and circumstance of glorious war!…

…Σεις, χρεμετίζοντες ίπποι, και εσείς, ω σάλπιγγες οξύφωνοι,
αρρενωπά μου τύμπανα, διάτοροι αυλοί μου χαίρετε!
Χαίρε, σημαία μου βασιλική,
χαίρετε λάμψεις και πομπαί και έργα του πολέμου του περικλεούς…

(Μετάφραση Άγγελου Βλάχου, 1905)

Το καθένα από τα πέντε εμβατήρια είναι αφιερωμένο σ’ ένα φίλο του Έλγκαρ από τον χώρο της μουσικής.

Το Εμβατήριο αρ. 1 περιέχει τη γνωστή μελωδία “Land of Hope and Glory”.

Όταν πρωτοπαίχτηκε το 1901 σε μια συναυλία στο Λονδίνο το κοινό «σηκώθηκε και ζητοκραύγασε.

Για τη στέψη του Εδουάρδου Ζ, πάνω στη μουσική του Έλγκαρ γράφτηκαν στίχοι του ποιητή Μπένσον (A. C Benson) και κάπως έτσι προέκυψε το περίφημο τραγούδι “Γη της Ελπίδας και της Δόξας” (Land of Hope and Glory) Το τραγούδι θεωρείται πλέον ως ο ανεπίσημος βρετανικός εθνικός ύμνος, στις δε Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό απλά ως «το Εμβατήριο της Αποφοίτησης», έχει καθιερωθεί από το 1905 σε όλες σχεδόν τις κολλεγιακές και πανεπιστημιακές αποφοιτήσεις.

Πηγή:

SanSimera.gr

Βικιπαίδεια

Η Ντίσνεϊ, φυσικά, παρουσιάζει την πολύ ωραία μουσική του Έλγκαρ με πολλή φαντασία, μεταφέροντας μας στην Κιβωτό του Νώε, με τον Ντόναλντ σε πρωταγωνιστικό ρόλο …

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Visits: 232

Αφήστε μια απάντηση