Βρέχει στη φτωχογειτονιά

You are currently viewing Βρέχει στη φτωχογειτονιά

Βρέχει στη φτωχογειτονιά


(Συνοικία τ’ όνειρο – 1961)
Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Μικρά κι ανήλιαγα στενά
και σπίτια χαμηλά μου.
Βρέχει στη φτωχογειτονιά,
βρέχει και στην καρδιά μου. 

Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
π’ άναψες τον καημό μου
είσαι μικρός και δε χωράς
τον αναστεναγμό μου.

Οι συμφορές αμέτρητες
δεν έχει ο κόσμος άλλες
φεύγουν οι μέρες μου βαριά
σαν της βροχής τις στάλες.

“Συνοικία το όνειρο” είναι ελληνική δραματική ταινία του 1961. Τη σκηνοθεσία την υπέγραψε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τη μουσική. Πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη. Θεωρείται μία από τις πρώτες νεορεαλιστικές ταινίες στην Ελλάδα.

Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με το μετεμφυλιακό καθεστώς της εποχής, τόσο κατά τα γυρίσματα όσο και όταν άρχισε να προβάλλεται. Η περιοχή του Ασύρματου, κοντά στα Άνω Πετράλωνα, όπου γυρίστηκε, τη δεκαετία του ’60 αποτελούσε μια φτωχογειτονιά με παράγκες της οποίας οι κάτοικοι ήταν άνθρωποι του μεροκάματου αλλά και πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Κάτω από τον λόφο του Φιλοπάππου, η ταινία αναδείκνυε τα προβλήματα, τη φτώχεια και της κακουχίες σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει.

Για τους συντελεστές της, οι οποίοι ήταν συνοδοιπόροι του Μίκη Θεοδωράκη στην Αριστερά, η ταινία ήταν κάτι περισσότερο από την κατασκευή ενός φιλμ. Ήταν μια πολιτική πράξη μέσω της τέχνης τους.

Παρά τους διωγμούς που υπέστη, τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το τραγούδι “Βρέχει στη φτωχογειτονιά”, που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ταυτόχρονα, μας ταξιδεύει στο παρελθόν μιας “άλλης Ελλάδας”.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 9

Αφήστε μια απάντηση