Johannes Brahms

You are currently viewing Johannes Brahms
Johannes Brahms, 1833 - 1897

Johannes Brahms – Βιογραφία

του Σώτου Βασιλειάδη

Ο Γιόχαν Μπραμς γεννήθηκε το 1833 στο Αμβούργο και πέθανε το 1897 στη Βιέννη όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήσυχα και αποτραβηγμένος απ’ τον κόσμο, με τη συντροφιά λιγοστών φίλων που είχαν συνηθίσει και ανεχόταν τους κάπως απότομους τρόπους του και τη μέχρι ωμότητας ειλικρίνειά του. Ίσως και γι’ αυτό έμεινε άγαμος. Ο πατέρας του ήταν μουσικός κοντραμπασίστας.
Ρομαντικός, στην ουσία, με κάποια μελαγχολική ιδιοσυγκρασία δεν απέβλεπε στο μέλλον αλλά γύρισε, στο παρελθόν στις κλασικές παραδόσεις και με δική του ιδιότυπη γλώσσα, εκφράζεται μουσικά.
Είναι ίσως ο πιο γνήσια Γερμανός συνθέτης. Η μουσική του ενέχει αποκλειστικές αρετές και στο άκουσμά της, αναγνωρίζει κανείς αμέσως και χωρίς δισταγμούς τον δημιουργό της.

Johannes Brahms, 1833 – 1897

Από τα έργα του, υπάρχουν και ορισμένα που δεν θεωρούνται μεγάλης αξίας γιατί είχε στιγμές που έκανε κατάχρηση κάποιας ανούσιας αισθηματικότητας ή γινόταν σχολαστικός και πομπώδης. Διακρίνεται όμως στην επινόηση ρυθμικών σχημάτων και στην επίτευξη σκιερών και ακαθορίστων χρωματισμών. Εξαιρετική επιτυχία και ωραίο χρώμα έχουν τα έργα που εμπνεύσθηκε από ουγγαρέζικα θέματα.
Ωστόσο, η σύλληψη ενός θέματος είναι, στον Μπραμς, ανώτερη από την ανάπτυξή του.
Από τα κυριότερα έργα του είναι οι 4 Συμφωνίες, ισάριθμα κονσέρτα, Εισαγωγές, το περίφημο Ρέκβιεμ (γερμανικό), Καντάτες, Μουσική Δωματίου (Σονάτες, Κουαρτέττα, Κουϊντέττα, Σεξτέττα), πιανιστικά έργα (Σονάτες, Ιντερμέτζι Βαλς, Ουγγαρέζικοι χοροί), πολλά Λίντερ που ορισμένα απ’ αυτά όπως «Αγροτική μοναξιά», «Με αιώνιο έρωτα» κ.α. έχουν βαθιά χάρη και συγκινητική έκφραση.

Εδώ το 3d πορτρέτο του Μπραμς από τον Hadi Karimi

Ρομαντισμός – Παρουσίαση 7

Bruckner, Brahms, Wolf, Saint Saens, Strauss, Tchaikovsky

Μπραμς – Σώτος Βασιλειάδης

Γιοχάνες Μπραμς – Βικιπαίδεια

Μπραμς, ο ανανεωτής της μουσικής γλώσσας

Σας αρέσει ο Μπραμς;

Το μυστικό πίσω από το νανούρισμα του Γιόχαν Μπραμς

Συμφωνία Αρ. 4 του Μπραμς

Συμφωνία αρ. 2, σε Ρε μείζονα

Γιοχάνες Μπραμς: Η μουσική του συνδυάζει τη δραματική δύναμη και τη λυρική ένταση μαζί με μία ανακουφιστική ζεστασιά

Johannes Brahms – Έργα

Johannes Brahms – Hungarian Dances

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 305

Αφήστε μια απάντηση