Γερμανός συνθέτης και πιανίστας
Ο Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms, 7 Μαΐου 1833 – 3 Απριλίου 1897) ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 19ου αιώνα. Το έργο του αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι Ουγγρικοί χοροί του Johannes Brahms είναι μία σειρά από 21 χορούς βασισμένη σε ουγγρικές μελωδίες.
Το Σεπτέμβριο του 1848 έγινε η πρώτη του μεγάλη δημόσια εμφάνιση. Ήταν τότε που οι Ούγγροι πρόσφυγες πλημμύριζαν το Αμβούργο, ψάχνοντας απελπισμένα καταφύγιο από τη βάναυση καταστολή της επανάστασής τους, από τους Αυστριακούς. Ο Μπραμς λάτρεψε τη λαϊκή μουσική και τους χορούς τους. Αποτέλεσε μάλιστα πηγή έμπνευση για να δημιουργήσει διάφορες συνθέσεις. Ανάμεσα σα αυτές είναι και οι εξαιρετικά δημοφιλείς “Ουγγρικοί Χοροί” για τέσσερα χέρια, που ολοκληρώθηκαν το 1869 και γνώρισαν μετά τον Μπραμς πολλές ενορχηστρώσεις.
Πρόκειται για ένα σύνολο από 21 ζωηρούς μουσικούς χορούς με διάρκεια περίπου ενός έως τεσσάρων λεπτών. Το δημοφιλές έργο του Μπραμς γράφτηκε αρχικά για πιάνο με τέσσερα χέρια. Ύστερα, έγιναν πολλές διασκευές, για σόλο πιάνο ή για ορχήστρα. Ο πιο διάσημος ουγγρικός χορός είναι ο 5ος σε F♯ ελάσσονα, βασισμένος στον csárdás του Bela Keler με τίτλο “Bartfai emlek”. Ο μεγάλος συνθέτης είχε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι.
Πηγή: recital.gr
Ο Brahms υπήρξε αριστοτέχνης κάθε μουσικής φόρμας, με εξαίρεση την όπερα, καθώς δεν επιχείρησε ποτέ να γράψει κάτι τέτοιο. Μολονότι κινήθηκε στις κλασικές φόρμες, αποφεύγοντας την προγραμματική μουσική, διαμόρφωσε μια εξαιρετικά ρομαντική γλώσσα. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην καριέρα νεότερων μουσικών, όπως ο Dvořák. Πέθανε από καρκίνο στις 3 Απριλίου του 1897.
Το 1895 ανακηρύχθηκε ο “τρίτος μεγάλος Β” και κατέκτησε μια θέση δίπλα στους Bach και Beethoven.
“Πιστεύω στον Μπαχ, τον Πατέρα, στον Μπετόβεν, τον Υιό, και στον Μπραμς, το Αγιο Πνεύμα της μουσικής”, συνήθιζε να λέει ο Χανς φον Μπύλοβ, ο σημαντικότερος ίσως γερμανός διευθυντής ορχήστρας στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Μουσικές ακροάσεις
Δες εδώ τον Οδηγό Ακρόασης για τον 5ο Ουγγρικό Χορό

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .
Views: 155