American Pie – Don Mc Clean

You are currently viewing American Pie – Don Mc Clean

Feb 3, 1959
The Day the Music Died

Οι Rockers Buddy Holly, Ritchie Valens, και Big Bopper σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα βυθίζοντας στο πένθος τους νέους οπαδούς του rock and roll σε ολόκληρο το έθνος.

Όταν ο Don Mc Clean έγραφε και ηχογραφούσε το “American Pie” στα 1972, θυμόταν τα παιδικά του χρόνια και την αθωότητα που είχε το Rock ‘n’ Roll 17 χρόνια πριν. Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κατά κάποιο τρόπο συνέβαλλε στην πιο ειλικρινή ιστορική Rock πραγματεία και στην κοινωνική μετάβαση από τη δεκαετία του ’50 στη δεκαετία του ’60.

Το τραγούδι είναι φόρος τιμής στους Buddy Holly, Richie Valens & Big Bopper, που σκοτώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου του 1959, όταν το αεροπλάνο τους έπεσε στη Βόρεια Ντακότα. Η ημέρα αυτή ονομάστηκε “η ημέρα που πέθανε η μουσική” και γι αυτό το κάθε ρεφρέν του τραγουδιού κλείνει με τη φράση: “the day the music died”.

«Το τραγούδι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ζωή μας [μεγαλώνοντας] γίνεται όλο και λιγότερο ειδυλλιακή», αποκάλυψε ο μουσικός το 2015. «Βασικά, στο American Pie τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», ανέφερε ο Μακ Λίν.
«Δεν ξέρω αν το θεωρείτε αυτό σωστό ή λάθος, αλλά είναι ένα τραγούδι με ηθικά νοήματα, υπό μια έννοια», είπε, προσθέτοντας πως το έγραψε σε μία στιγμή τεράστιας απογοήτευσης με τη χώρα του, που αγαπούσε τόσο πολύ.

Από τις περίπου συνολικά 800 λέξεις των στίχων του παρελαύνει όλη η ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 1960: οι Μπιτλς, ο Τζέιμς Ντιν, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τσαρλς Μάνσον, το ζεύγος Τζον και Τζάκι Κένεντι, ο Καρλ Μαρξ, ο Βλαντίμιρ Λένιν, οι Ρόλινγκ Στόουνς και η βίαιη συναυλία τους στο Άλταμοντ, οι ταραχές του Γαλλικού Μάη του 1968 και ο πόλεμος του Βιετνάμ.
«Το τραγούδι είναι ένας ανεπίσημος ύμνος για την γενιά των παιδιών των λουλουδιών που χάθηκαν στο διάστημα», είπε ο Μακλίν, προσθέτοντας πως με μια φράση «το τραγούδι αντικατοπτρίζει το τέλος του Αμερικανικού Ονείρου».

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο μουσικός είναι εξίσου απαισιόδοξος για την κατάσταση του κόσμου μας σήμερα: «Δεν υπάρχει πλέον ποίηση, ούτε ρομαντισμός».
Κι έσπευσε πρώτος απ’ όλους ο ίδιος να κηρύξει το τέλος του ρομαντισμού αυτού, παραδεχόμενος πως αποφάσισε να πουλήσει το χειρόγραφο επειδή «ήθελα να εξασφαλίσω οικονομικά τη γυναίκα και τα παιδιά μου, οι οποίοι δεν διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα». (Το χειρόγραφο των στίχων πωλήθηκε στην τιμή των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ)
“Το συγκεκριμένο κειμήλιο μαζί με τη διαδικασία της εργασίας του, αποτελούν μια αξιοσημείωτη ματιά τόσο στο μυαλό του Ντον ΜακΛίν, όσο και σε αυτό το απίστευτο τραγούδι που έχει αγγίξει τόσο πολλούς ανθρώπους”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.

Don McLean performs on stage during day two of the East Coast Blues and Roots Festival on March 21, 2008 in Byron Bay, Australia. East Coast Blues & Roots Festival 2008 – Day 2 Byron Bay, Australia March 21, 2008 Photo by Don Arnold/WireImage.com To license this image (51628870), contact WireImage.com

Πάντως, το ρεκόρ υψηλότερης τιμής πώλησης στην κατηγορία της ποπ και ροκ μουσικής ανήκει στο χειρόγραφο με τους στίχους του τραγουδιού «Like A Rolling Stone» (1965) του Μπομπ Ντίλαν που πουλήθηκε πέρυσι έναντι δύο εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 1.6 εκατομμύρια ευρώ).

AMERICAN PIE – Don McLean – Η ιστορία του τραγουδιού

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 23

Αφήστε μια απάντηση