Κορόιδο Μουσολίνι

You are currently viewing Κορόιδο Μουσολίνι

Κορόιδο Μουσολίνι

Στίχοι: Γ. Οικονομίδης
Μουσική: Di Lazzaro Eldo

Τρα λα λα …

Με το χαμόγελο στα χείλη
παν οι φαντάροι μας μπροστά
και γίναν οι Ιταλοί ρεζίλι
γιατί η καρδιά τους δε βαστά.

Κορόιδο Μουσολίνι
κανένας δε θα μείνει.
Εσύ και η πατρίδα σου η φασιστική Ιταλία
τρέμετε όλοι το χακί.

Δεν έχεις διόλου μπέσα
κι όταν θα μπούμε μέσα
ακόμα και στη Ρώμη γαλανόλευκη
θα υψώσουμε σημαία ελληνική.

Τρα λα λα …

Βρέχει και κάτω από την τέντα
δεν κάνουν βήμα προς τα μπρος
και λένε τ’ ανακοινωθέντα
φταίει ο κακός μας ο καιρός.

Κορόιδο Μουσολίνι …

Το πασίγνωστο τραγούδι «Κορόιδο Μουσολίνι», δεν είναι ελληνικό, αλλά ιταλικό.

Το 1938 ο Ιταλός συνθέτης Έλντο ντι Λάτζαρο (Eldo di Lazzaro, 1902-1968) γράφει, σε στίχους του Κ. Μπρούνο, ένα τραγούδι στο οποίο παίνευε τα κάλλη της ωραίας χωριατοπούλας, από τα βουνά του Αμπρούτσο, της Ρετζινέλας. Το τραγούδι λέγεται Reginella Campagnola (η χωριατοπούλα Ρετζινέλα). Οι στίχοι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές του φασιστικού καθεστώτος: υμνούν την αγνή ζωή της υπαίθρου και την ευημερία των αγροτών, αν και γράφτηκαν μέσα στη βουή της μιλανέζικης μεγαλούπολης. Η μουσική έχει κάτι που σε κάνει να την προσέξεις αμέσως. Ο ντι Λάτζαρο είχε κάνει κι άλλες μεγάλες επιτυχίες που είχαν ηρωίδες κοπέλες από διάφορες περιοχές της Ιταλίας, και είχε την τύχη να μη γράψει τραγούδι ανοιχτά προπαγανδιστικό για το φασιστικό καθεστώς. Ο πρώτος τραγουδιστής της Ρετζινέλας, ο Κάρλο Μπούτι, είναι αυτός που τραγούδησε και τη Faccetta nera, τον ύμνο των φασιστών.

Στην ελληνική του εκδοχή τους στίχους «πείραξε» αριστοτεχνικά ο στιχουργός του Γιώργος Οικονομίδης, ο οποίος πήρε ένα πολύ γνωστό ιταλικό τραγούδι, το «Reginella-campagnolla» και πάνω στη μουσική του (που είχε γράψει ο Eldo Di Lazzaro) προσάρμοσε ελληνικούς στίχους με σατιρικό για τους Ιταλούς μήνυμα.

Το πλήγμα ήταν καίριο για τους Ιταλούς, τουλάχιστον σε επίπεδο προπαγάνδας, που δεν το περίμεναν και δεν το ξέχασαν. Έτσι με την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς έβαλαν από νωρίς τους συμμάχους τους να κυνηγήσουν τη Βέμπο που τους ρεζίλεψε. Έτσι, η Βέμπο πήρε την απόφαση να διαφύγει στη Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο του 1942, Η διαφυγή της έγινε με το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης» και την οργάνωσε ο ταγματάρχης Γιάννης Τσιγάντες…

..Στις 9 Νοεμβρίου του ’40 στο θέατρο «Μοντιάλ» ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση με πολεμικό περιεχόμενο η «Πολεμική Επιθεώρηση» των Γιαννακόπουλου- Γιαννουκάκη- Σουγιούλ-Παπαδόπουλου, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η Βέμπο ερμήνευε τέσσερα πολεμικά τραγούδια. Το «Ντούτσε- Ντούτσε» που ήταν παρωδία της «Μάρως». Το «Κορίτσι μου, για σένα πολεμώ», το «Στα κανόνια» και το «Στη Ρώμη» ή πιο γνωστό ως «Κορόιδο Μουσολίνι»

Το τραγούδι αυτό γραμμοφωνήθηκε τότε από τον Νίκο Γούναρη. Οι εκτελέσεις σε δίσκο εκείνης της περιόδου των τραγουδιών της καταστράφηκαν από τους Γερμανούς σε μια εισβολή τους στο σπίτι της. Όλα τα τραγούδια της τα αφιέρωνε στους Έλληνες στρατιώτες που και με κρυοπαγήματα παρακολουθούσαν τις παραστάσεις της. Κάθε μέρα παρουσίαζε δύο παραστάσεις και ένα ποσό των εισπράξεων το έδινε υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Βέμπο τραγουδά και ο ενθουσιασμός που προκαλεί φτάνει στα ύψη. Με το πάθος που διέκρινε την ερμηνεία της και το σκώμμα μετέτρεπε το δέος για τους πάνοπλους Ιταλούς και ειδικά για τους Τσιάνο, Γκράτσι και Μουσολίνι σε καγχασμό, περιφρόνηση που έφτανε στη γελοιοποίηση. Χαρακτηριστικοί είναι οι ακόλουθοι στίχοι από το τραγούδι « Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός» που γελοιοποιούν τον τρομερό δικτάτορα και τον παρουσιάζουν τρομοκρατημένο.

Σε σύντομο διάστημα η Ελλάδα τραγουδάει μαζί με τη Βέμπο, το «Κορόιδο Μουσολίνι» και το «Παιδιά της Ελλάδος, παιδιά». Το Γενικό Επιτελείο Στρατού στέλνει τους δίσκους της σε όλες τις μονάδες στο μέτωπο.

Πηγή: eleftheria.gr

Κορόιδο Μουσολίνι (REGINELLA CAMPAGNOLA) (Η ιστορία του τραγουδιού)

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 217

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 2 Comments

  1. Μαρία Κοψιδά

    Αγαπητέ συνάδελφε, υπέροχες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Πολλά συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά που έχετε κανει!

    1. admin

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Μαρία. Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.