Shostakovich – Piano Concerto No. 2 in F major, Op. 102 – Το Μολυβένιο Στρατιωτάκι

You are currently viewing Shostakovich – Piano Concerto No. 2 in F major, Op. 102 – Το Μολυβένιο Στρατιωτάκι

Shostakovich – Piano Concerto No. 2 in F major, Op. 102 – Το Μολυβένιο Στρατιωτάκι

Ο Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς (1906 – 1975) ήταν Ρώσος συνθέτης της Σοβιετικής περιόδου. Η ζωή του σημαδεύτηκε από μια σύνθετη και αντιφατική σχέση με το σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δυο φορές αποκήρυξε τη μουσική του, το 1936 και το 1948, και κατά καιρούς απαγόρευε έργα του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ο δημοφιλέστερος Σοβιετικός συνθέτης της γενιάς του και παρέλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις και κρατικά βραβεία, ενώ επίσης θήτευσε στο «Ανώτατο Σοβιέτ».

Το κοντσέρτο (ιτ. concerto) είναι μουσική σύνθεση όπου ένα σόλο όργανο αντιπαραβάλλεται με την Συμφωνική Ορχήστρα. Δηλαδή, οι μουσικές ιδέες του συνθέτη παρουσιάζονται και από τον σολίστα και από την ορχήστρα, προσφέροντας μας μια θαυμάσια αισθητική εμπειρία.
Έχει τρία μέρη: Το πρώτο μέρος που είναι γρήγορο, είναι σε φόρμα σονάτας, ένα σχέδιο σύνθεσης που προσφέρει στους συνθέτες τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τις μουσικές τους ιδέες με εύκολο και κατανοητό τρόπο για τους ακροατές. Το δεύτερο μέρος είναι αργό και πιο μελωδικό και το τρίτο μέρος είναι πάλι γρήγορο, δίνοντας την ευκαιρία στο σολίστα να επιδείξει τις δεξιοτεχνικές του ικανότητες στο όργανο.

Το Μολυβένιο Στρατιωτάκι είναι ένα από τα γνωστότερα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ιστορία μιλάει για την αγάπη ενός μικρού παιχνιδιού, ενός στρατιώτη κατασκευασμένου από μολύβι (μόλυβδο) για μία χάρτινη μπαλαρίνα. Το παραμύθι δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1838. Το Μολυβένιο Στρατιωτάκι έχει μεταφραστεί σε όλον τον κόσμο και έχει μεταφερθεί σε θεατρικές παραστάσεις, στη μεγάλη οθόνη, σε χορευτικές παραστάσεις και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Η Ντίσνεϊ, προσαρμόζοντας το παραμύθι στο ύφος της μουσικής, άλλαξε το τέλος του και μας παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή με πολλή φαντασία …

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 193

Αφήστε μια απάντηση