Ennio Morricone – Κινηματογραφική Μουσική

You are currently viewing Ennio Morricone – Κινηματογραφική Μουσική

Ο Ένιο Μορικόνε (Ennio Morricone, 10 Νοεμβρίου 1928) είναι Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, ο οποίος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του Μορικόνε έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.

Ο Ένιο Μορικόνε για αρχάριους

Από την Μαρία Σκαμπαρδώνη

Υπάρχουν μουσικοί οι οποίοι γνωρίζουν πώς να μιλήσουν στην ψυχή σου, να πάρουν το μυαλό σου και να το βυθίσουν σε όλων των ειδών τα συναισθήματα, σε μία μαγεία στην οποία δε θα ήθελες ποτέ σου να φύγεις.

Ένας τέτοιος συνθέτης, είναι ο Ennio Morricone. Η μουσική του διέπεται από τέτοια αρμονία η οποία σε συνδυασμό με μία διάχυτη μελαγχολία, γεμίζει την ψυχή σου με όλα τα χρώματα, όλα τα συναισθήματα.

Ως μία απλή ακροάτρια, πάντοτε τα μάτια μου πλημμυρίζουν δάκρυα ακούγοντας τη μουσική εκείνη που καταφέρνει να με απογυμνώσει από κάθε μου συστολή και με σπρώχνει στο να εκφραστώ ελεύθερα. Απορώ, πραγματικά, πώς είναι δυνατόν κάποιος να σκέφτεται τέτοιες μελωδίες που μπορούν να κάνουν το μέσα σου να αναριγούν και δίνουν στην καρδιά σου φτερά για να πετάξει ψηλά.

Διάβαζα κάποτε πως ο εξίσου μεγάλος συνθέτης Hans Zimmer, θεωρούσε πως η μουσική του Morricone για το Once Upon a time in America ήταν η αγαπημένη του. Συμφωνώ, διότι ο Morricone έχει αυτή τη σπάνια ικανότητα να διεισδύει βαθιά μέσα στην ψυχή σου, κάθε νότα είναι και η περιγραφή ενός συναισθήματος.

Μερικούς ανθρώπους, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζεις, αισθάνεσαι πως τους οφείλεις ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και ο Morricone είναι ένας από αυτούς, τον ευχαριστώ από καρδιάς για τη χαρά, τα δάκρυα, την εσωτερική μου αναγέννηση που αισθάνομαι κάθε φορά που ακούω μία από τις μουσικές του.

Πηγή: LIFO

Le Professionnel (le vent, le cri)

Δείτε εδώ τον Οδηγό Ακρόασης

Chi Mai

The Mission – Gabriel’s Oboe

Cinema Paradiso

κι εδώ σε μια μαγευτική διασκευή από δυο μεγάλους μουσικούς. Τον Chris Botti στην Τρομπέτα και τον Yo-Yo Ma στο Βιολοντσέλο

Il Clan dei Siciliani

Once upon a time in America – Yo Yo Ma plays Ennio Morricone

Η ελληνική πόλη που ερωτεύτηκε τον Ένιο Μορικόνε

Το τεράστιο γκραφίτι-φόρος τιμής στον μεγάλο συνθέτη

«Μια φορά κι έναν καιρό στην κεντρική Ελλάδα… μία μικρή πόλη ερωτεύτηκε τον διάσημο συνθέτη Ένιο Μορικόνε και ζωγράφισε ένα τεράστιο γκραφίτι προς τιμήν του».

Με αυτόν τον τρόπο αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters στο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατασκευή του γκραφίτι το οποίο κοσμεί εδώ και λίγες μέρες πενταώροφη πολυκατοικία στην οδό Μανωλάκη στη Λάρισα.

Ένιο Μορικόνε: Ο ζωντανός θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής γιορτάζει τα 90 του χρόνια

Αφιέρωμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ennio Morricone (1928 – 6 Ιουλίου 2020)

Addio maestro …

του Σπύρου Μαυρόπουλου

Oι μουσικοκριτικοί και οι συνάδελφοί του, τον αποκαλούσαν “il maestro” για την μεγαλοσύνη του και το αδιαμφισβήτητα τεράστιο έργο του. Και μόνο τη μουσική για τις ταινίες του Σέρτζιο Λεόνε να είχε κάνει, θα ήταν αρκετό για να έχει περάσει στο πάνθεο της μουσικής.

Ο πρώτος δάσκαλος του στη μουσική ήταν ο πατέρας του Μάριο, ο οποίος τον δίδαξε να διαβάζει μουσική και να παίζει διάφορα όργανα, μέχρι να πάρει την τρομπέτα, για να μπει στην Ακαδημία της “Santa Cecilia”.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο Μορικόνε ξεκίνησε από πολύ νωρίς στο σινεμά, από το 1954, και μάλιστα ως “συνθέτης φάντασμα”, καθώς στις πρώτες ταινίες που συμμετείχε γράφοντας και ενορχηστρώνοντας μουσική, αυτές πιστώνονταν σε ήδη γνωστούς μουσικοσυνθέτες, ενώ κατά καιρούς υιοθέτησε ψευδώνυμα όπως Νταν Σάβιο ή Λέο Νίκολς.

Η μεγάλη πορεία του συνθέτη αρχίζει το 1963, όταν γνωρίζεται με τον Σέρτζιο Λεόνε, ο οποίος του ζητά να γράψει μουσική για την πρώτη ταινία της διάσημης τριλογίας (“Για μια χούφτα δολάρια”, “Μονομαχία στο Ελ Πάσο” και “Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος”).

Μετά από μια πορεία 60 ετών, ο ίδιος ο συνθέτης θα ανέβει στο πόντιουμ για να διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, η ορχήστρα που χρησιμοποιήθηκε για την ηχογράφηση της μουσικής στην ταινία “Οι μισητοί οχτώ”. Θα είναι και η τελευταία συναυλία του Ένιο Μορικόνε !

Φωτογραφία: Sergio Leone και Ennio Morricone στο δημοτικό σχολείο το 1937.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ο γιος του μεγάλου συνθέτη, Μάρκο, μιλάει στην «Κ» για τη σχέση τους

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 391

Αφήστε μια απάντηση