Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα

You are currently viewing Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα

Αρχαία Ελληνική Μουσική

Αναλυτική παρουσίαση της Μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα με φωτογραφίες από ευρήματα, πληροφορίες, μύθους που συνδέονται με τα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα, ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο.

Αρχαία Ελληνική Μουσική – Αρχαιοελληνικά Μουσικά Όργανα

Σύντομη παρουσίαση με βασικές πληροφορίες για την Αρχαία Ελληνική Μουσική, τις 9 Μούσες και τα Αρχαιοελληνικά Μουσικά Όργανα με βίντεο.

Αρχαιοελληνικοί μύθοι για τη Λύρα και την Κιθάρα

Το παρακάτω ψηφιακό βιβλίο περιέχει:

  • Ο Ερμής, ο Απόλλωνας και η Λύρα χέλυος
  • Ο Ερμής, η Λύρα, ο Ορφέας και η Ευρυδίκη
  • Αμφίων και Ζήθος

Αρχαιοελληνικοί μύθοι για τον αυλό

Το παρακάτω ψηφιακό βιβλίο περιέχει:

  • Η Αθηνά, ο αυλός,
  • Ο Απόλλων κι ο Μαρσύας

Ο θεός Πάνας και η Σύριγγα

Ο μύθος της δημιουργίας του αυλού του Πανός και παρουσίαση έργων τέχνης εμπνευσμένα από αυτόν.

Μαθαίνω τα ονόματα των Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για τα Μουσικά Όργανα της Αρχαίας Ελλάδας.

Παρακάτω θα βρείτε δύο παρουσιάσεις και ένα παιχνίδι στα αγγλικά για την Αρχαιοελληνική Μουσική και τα Όργανα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Let’s Go Cultural”- 2019 – 2022

A Journey in Ancient Greek Music

ANCIENT GREEK MUSICAL INSTRUMENTS – Find the correct name

Ancient Greece – Musical Instruments memory game

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

– Από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ΛύρΑυλος

– Αρχαίων ήχων άρμοσις

Μία σειρά δύο επεισοδίων για τη μουσική και τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας.

1ο Μέρος

2ο Μέρος

«Οι μύθοι της μουσικής και η μουσική των μύθων»

Το ντοκιμαντέρ «Οι μύθοι της μουσικής και η μουσική των μύθων» ξεδιπλώνει την πορεία της μουσικής στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ξεκινώντας από την ετυμολογική ερμηνεία της λέξης «μουσική» με την αναφορά στις Μούσες, παρουσιάζει τους μύθους του Απόλλωνα, του Ορφέα, του Ερμή, του Πάνα, της Αθηνάς και του Διονύσου, προσεγγίζοντας την εμφάνιση των μουσικών οργάνων, των ασμάτων και των χορών στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Με τις συγκεκριμένες αναφορές τονίζεται η θέση της μουσικής και η σημασία της στην αρχαιότητα, αλλά και η επιρροή της στους πολιτισμούς που επακολουθούν.

Η Αρχαία Ύδραυλις

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού
Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Ύδραυλις ήταν αρχαιοελληνικό πνευστό όργανο, μηχανικό αερόφωνο όργανο της αρχαιότητας με ισχυρό και οξύ ήχο, χρησιμοποιούμενο, στα θεάματα του ιπποδρόμου και στην εκτέλεση στρατιωτικής μουσικής. Η ύδραυλις (ή ύδραυλος), το λεγόμενο όργανο του νερού, ήταν επινόηση και εφεύρεση του μηχανικού Κτησίβιου του Αλεξανδρέα. Κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ. και για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του μας διασώζονται οι περιγραφές του Ήρωνα του Αλεξανδρέως και του Βιτρούβιου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του οργάνου αυτού ήταν το υδραυλικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόταν για να λειτουργήσει, καθώς αυτό ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή, κίνηση και ρύθμιση της πίεσης του αέρα, ο οποίος διοχετευόταν στους αυλούς διαμέσου των πλήκτρων. Μετά τους Έλληνες, το πρωτοπόρο αυτό ακουστικό και τεχνολογικό κατασκεύασμα ταξίδεψε και υιοθετήθηκε πρόθυμα από πολλούς, φτάνοντας μέχρι τους Ρωμαίους και έπειτα τους Βυζαντινούς. Τον 7ο και 8ο αιώνα η ύδραυλις ονομάστηκε πλέον Όργανο και άκμαζε στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και σε όλα τα μεγάλα κέντρα κατασκευής και παραγωγής της όπως η Κωνσταντινούπολη. Αξιομνημόνευτο είναι το περιστατικό της αποστολής ενός εκκλησιαστικού οργάνου ως δώρο το 757 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο στον αυτοκράτορα των Φράγκων Πιπίνο τον Βραχύ, πατέρα του Καρλομάγνου. Λίγο αργότερα, το 812 μ.Χ., οι βυζαντινοί χάρισαν και ένα δεύτερο στον ίδιο τον Καρλομάγνο. Τον 10ο αιώνα κατασκευάστηκε με έξοδα της εκκλησίας το αγγλικό εκκλησιαστικό όργανο του Γουίντσεστερ, με ασυνήθιστο μέγεθος και με 26 φυσερά που απαιτούσαν 70 άτομα, διαθέτοντας επίσης 40 νότες, με 10 αυλούς για κάθε νότα.

* Εξέλιξη του οργάνου αυτού είναι το σύγχρονο Εκκλησιαστικό όργανο.

Ύδραυλις / Hydraulis – Το τραγούδι του Σείκιλου / Song of Seikilos

 

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 1352

Αφήστε μια απάντηση