Ο θεός Πάνας και η Σύριγγα

You are currently viewing Ο θεός Πάνας και η Σύριγγα

Ο θεός Πάνας

Θεότητα της άγριας φύσης, των βουνών, δασών και της γονιμότητας. Ήταν τραγοπόδαρος θεός, δηλαδή στα κάτω άκρα του είχε πόδια τράγου και αυτιά κέρατα κατσίκας.

Θεός των βοσκών. Προστάτης των κτηνοτρόφων και των γεωργών. Έγινε ακόλουθος του Διονύσου και η λατρεία του επεκτάθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η γέννηση του Πάνα

Σύμφωνα με το μύθο, ο Πάνας γεννήθηκε στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας. Πατέρας του ήταν ο Ερμής και μητέρα του η Δρυόπη. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ήταν γιος του Ερμή και της Καλλιστούς, συνοδού της θεάς Άρτεμης. Γεννήθηκε με πόδια και κέρατα τράγου και είχε μακριά γένια.

Η μητέρα του τρόμαξε από την όψη του και τον παράτησε. Ο πατέρας του Ερμής μάζεψε το βρέφος και το έφερε στον Όλυμπο για να το δείξει στους υπόλοιπους θεούς. Όμως ο Πάνας δεν έμεινε εκεί. Έφυγε και έζησε μαζί με τις Νύμφες στην Αρκαδία.

Πάνας και Σύριγγα

Ο Πάνας αγάπησε μια Νύμφη, τη Σύριγγα. Αυτή τρόμαξε όταν τον είδε για πρώτη φορά και άρχισε να τρέχει. Ο Πάνας προσπάθησε να τη φτάσει και αυτή, για να σωθεί, μεταμορφώθηκε σε καλάμι. Κρατώντας λυπημένος ο Θεός στο χέρι του το καλάμι άκουσε τον ήχο του αέρα που περνούσε μέσα από αυτό, θεώρησε ότι ακούει την αγαπημένη του και τότε, προκειμένου να την έχει πάντοτε μαζί του, έκοψε το καλάμι σε επτά άνισα κομμάτια, τα ένωσε μεταξύ τους με κερί και έφτιαξε έναν αυλό που τον ονόμασε “σύριγγα” για να θυμάται την ωραία νύμφη. Κάποιοι άλλοι ονομάζουν το όργανο «αυλό του Πανός».

Ο ξαφνικός, συχνά ανεξήγητος φόβος που ωθεί τα κοπάδια σε φυγή αποδιδόταν στον Πάνα και έμεινε γνωστός ως “πανικός”. Λέγεται ότι ο Πάνας βοήθησε τους Έλληνες στη μάχη του Μαραθώνα με τις δυνατές και τρομακτικές κραυγές του, που προκάλεσαν πανικό στους Πέρσες και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν.

Δείτε παρακάτω το μύθο σε διάφορες αναπαραστάσεις και έργα τέχνης και ακούστε έναν αυτοσχεδιασμό στον αυλό του Πανός με συνοδεία Φόρμιγος από τον Παναγιώτη Στέφο.

Δείτε επίσης δύο βίντεο από την Μουσική Ομάδα Ευτέρπη

Οι εικόνες προέρχονται από το greek-language.gr

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Visits: 305

Αφήστε μια απάντηση