Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon

You are currently viewing Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon

O John Lennon γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου 1940 και πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 1980. Ήταν Άγγλος τραγουδιστής, κιθαρίστας, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ού αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

John Lennon, right, is seen with his wife Yoko Ono at a press conference in 1969. (AP Photo)

Το τραγούδι “Happy Xmas (War Is Over)” ήταν το αποκορύφωμα της αντιπολεμικής εκστρατείας που είχε οργανώσει ο John Lennon και η γυναίκα του Yoko Ono από το 1969 ενάντια στον πολέμο του Βιετνάμ. To τραγούδι κυκλοφόρησε στην Αμερική την 1η Δεκεμβρίου 1971. Στον δίσκο συμμετέχει και η παιδική χορωδία του Harlem.

Ο John είχε νοικιάσει διαφημιστικούς μεγάλους χώρους σε 12 πόλεις σε όλο τον κόσμο και είχε αναρτήσει το μήνυμα: “War is over – If you want it – Happy Christmas from John & Yoko”

Εκμεταλλευόμενος τη δημοφιλία που του είχε χαρίσει η σύνθεση του τραγουδιού “Ιmagine” το προηγούμενο διάστημα, θέλησε με αυτό τον τρόπο να δώσει ένα μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης σε όλη την ανθρωπότητα. Και το έκανε αυτό, την περίοδο των Χριστουγέννων, κόντρα σε μια παράδοση που ήθελε όλους τους γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής να αναπαράγουν τα γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, στο όνομα του καταναλωτισμού των ημερών.

Ο Lennon ήταν ο πρώτος από τους Beatles, που ηχογράφησε χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Από τότε, κάθε Χριστούγεννα, σε όλες τις γωνιές της γης, όλο και σε κάποιο chart ανεβαίνει και μας συντροφεύει μαζί με τη μνήμη του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα…

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Views: 366

Αφήστε μια απάντηση